Föräldrarkooperativ Förskola

Föräldrakooperativ förskola – vad är det?

Föräldrakooperativ innebär helt enkelt att det är en förening som drivs av föräldrarna till de barn som går på förskolan, vi är alla delaktiga i att skapa en bra tillvaro för våra barn. Som förälder sitter man med i styrelsen som är det beslutsfattande organet i föreningen. Vår anställda personal ansvarar för den pedagogiska verksamheten, men vi har möjlighet att påverka. Föräldrarna bidrar med egen kompetens och engagemang genom att stödja personalen i verksamheten, ta ansvar för underhållet av egendomen och genom att aktivt delta i olika möten och beslutsfattande. På vår förskola är vi öppna för nya idéer!

Styrelsen och möten

Varje familj ingår i styrelsen och deltar i de styrelsemöten som är, ungefär sju stycken per år. Förutom styrelsemöten har vi årsstämma där vi bland annat går igenom ekonomin.

Ansvarsområden

Varje familj får ett ansvarsområde som kan vara personalansvarig, barnomsorgsansvarig, fastighetsansvarig, trädgårdsansvarig, städansvarig, festansvarig, postansvarig osv. Är det någon som behöver hjälp med något hjälps vi självklart åt, man är aldrig själv i ett kooperativ!

Städ och föräldratid

Varje familj har varsin städvecka då vi städar 3 gånger/vecka. En del familjer har valt att hjälpas åt med städet och städar då halva var veckan var. En gång varje termin har vi storstäd (höst- och vårstäd) där en förälder från varje familj är med. Varannan onsdag är det 3 föräldrar som arbetar i barngruppen, dels för att vår personal ska kunna ha gemensamt planeringsmöte men även för att vi som föräldrar ska få inblick i våra barns liv på förskolan och lära känna deras kamrater. Idag har vi föräldratid på onsdagar mellan 13:00-15:00.

Aktiviteter och fester

Föräldrar, barn och personal träffas och har kul tillsammans flera gånger om året. Vi vuxna träffas även utan barnen då vi tycker att det är viktigt att vi gör roliga saker tillsammans dels för att stärka samarbetskänslan och men även för att lära känna varandra bättre. Varje vår gör vi en gemensam aktivitet, de föräldrar, syskon, mor/farföräldrar som vill följa med är hjärtligt välkomna. Personalen brukar ordna en höstfest för barnen då de får klä ut sig om de vill. Vi har luciafirande på luciadagens morgon tillsammans med föräldrar och släkt då vi även bjuder på hembakade lussekatter och pepparkakor som vi gjort tillsammans på förskolan. Vi har midsommarfirande med sång och dans kring stången.